Monday, March 12, 2012

Siapakah Joseph Kony dan Invisible Children



Assalamualaikum


Lepas habes exam costing tadi terus online.Tengok kejap youtube and anwar hadi ade upload video dia yang terbaru.Tajuknya kisah.Kat situ dia ade cakap pasal isu yang terbaru dan menjadi trending twitter iaitu STOP KONY.Minggu lepas memang jadi trending kat twitter.Ak wonder jugak sape kony tu.Dengar macam kolony je.Then aku bukak la link yang dia letak kat bawah video dia tu.

Rupanya Kony ni merupakan seorang pemerintah Uganda yang kejam,sama jugak seperti kes Gaddafi yang kejam dengan rakyatnya.Nama panjang dia ialah Joseph Kony tak silap aku.Dia ni amat kejam kerana membunuh dan menyeksa budak2 bawah umur kat sana dan juga menjadi kan diorang hamba.Yang perempuan pula dipaksa menjadi hamba seks.

Invisible children pulak ialah NGO yang ditubuhkan untuk mencari keadilan untuk kanak2 yang bernasib malang ini.Siapa yang tak tengok lagi video KONY 2012 boleh tengok kat link ni KONY 2012
Video pendek tapi penuh penghayatan.Video ni jugak ade mintak tolong sape2 yang baik hati boleh menderma untuk Uganda ni.Kira ni campaign yang besar-besaran sebab dalam masa seminggu dah 72 juta lebih penonton di youtube.

So sekarang ni objektif invisible children adalah untuk membuat Joseph Kony ni famous dengan kezaliman yang dia dah buat kerana dia susah nak ditangkap kerana menghilang di dalam hutan.Lagi2 lepas dia tau US dah menyokong invisible children ni,dia dah tukar taktik.Setakat ni la yang aku paham mengenai Stop Kony ni .Nak tau lebih lanjut kena la tunggu April ni :)

Anyway if aku salah tolong betulkan pasal info ni yer sebab english aku memang lemah sikit..hehe


Terjah











Sunday, March 11, 2012

Amanat terakhir



Assalamualaikum



Dengan ini saya penulis blog ingin meminta maaf kepada pembaca blog pika diaries ni tak kira bangsa dan umur serta jantina.Sekiranya terdapat mana-mana kesalahan dari hujung rambut sampai hujung kaki.Ini kerana esok hari merupakan paper saya yang pertama untuk semester last ini.Doakan untuk kejayaan saya.Doa kalian amat di alu-alukan.

Ini juga menandakan saya akan berhenti menulis blog sehingga 30/3 kerana itu merupakan hari terakhir saya mengambil exam.Terima kasih tak terhingga kepada yang sudi baca entry ini..

Sekian
student suka study last minit :)









Tuesday, March 6, 2012

Praktis drive PART 2



Assalamualaikum


Hari ni aku belajar drive kereta lagi tetapi kali ni bukan ke depan kebelakang jer.Dah improve sikit.Kali ni praktik kat hujung gadung sebab waktu2 pagi kereta tak banyak sangat kat situ.So before bawak tu dah baca macam2 ayat bagi hilang gemuruh.Cuak gak sebab semalam praktis asyik mati je.Alhamdulillah hari ni praktis 2 kali je mati.

Kaki aku pon dah pandai nak main dengan clush and brek.Kalo semalam asyik lepas clush jer.Baru belajar kan.So hari aku belajar main stereng sebab tak pandai nak agak stereng kena pusing banyak mana kalo kat selekoh tu.Tapi aku still main dalam gear 1 sebab member aku kata aku kena mahir dulu gear 1 baru boleh lepas gear 2.Tadi pon ingat nak tukar gear tapi tak lepas pulak.

Lepas main kat hujung gadung aku teruskan praktis drive dekat litar depan masjid biru pulak.Memang best la bawak kereta kat situ.Aku banyak belajar main stereng kat situ.Ade la dalam 8 lap aku buat tapi bukan drift la..haha.Ape yang aku dapat cakap sekarang ni aku sangat teruja dapat belajar drive akhirnya.Selalu tengok member drive and aku hanya mampu jadi co-pilot jer.Tapi aku akan pastikan one day lepas kitorang sume grade diploma and buat renion aku nak drive..hehe insyallah..

Balik kl ni boleh la aku praktis sikit2 dengan myvi kakak aku nanti.Nasib auto.Kena kumpul duit dulu kalau nak amek lesen.Bila ade lesen ni senanglah nak kemana-mana nanti :)

ok la time for study now..adiozz :)











Monday, March 5, 2012

Pengalaman pertama belajar memandu kereta




Assalamualaikum


Sebenarnya dah lama aku nak belajar drive kereta ni tapi selalu tak berkesempatan je.So pagi tadi aku ajak member aku ajar aku drive setelah sekian lama aku mengatakan hasrat aku nak belajar dengan dia..hehe
Nasib kancil je senang sikit.First belajar drive ni.Dalam hati cuak gak sebab ni kereta orang kan.Takut gak kalau jadi pape hal.

So member aku ajar yang paling basic dulu iaitu main clush,brek,gear and minyak.Perghh memang berdebar jugak la bila duduk kat seat pemandu tu.Tapi kena beranikan diri jugak drive ni.Kalau tak sampai mati pon tak reti2 nak drive.Jeles je tengok orang lain drive kita hanya mampu jadi penumpang je -,-

Rupanya memang susah nak main clush ni.Aku memang fail kat clush je.Asyik mati jer enjin.Tadi pon member aku just ajar kedepan kebelakang..hehe takat tu je boleh.Tu pon aku dah tak sabar nak keluar dari kereta tu..hehe..Tapi lama kelamaan best jugak drive ni.Rasa nak pergi lagi jauh..hehe

Lepas ni member aku nak ajar kat kawasan lapang sikit,takdela cuak sangat kereta takde.Aku plan nak amek lesen lepas diploma ni.Nanti nak keje senang sikit :)

Setelah lebih kurang setengah jam belajar aku dapat simpulkan bahawa drive manual ni kena pandai main clush.Kalau tak memang terbang la kereta korang tu..hehe.Lepas habes drive tu aku rasa kaki aku ni lenguh semacam jer,memang camtu eh??Patutlah ayah aku cakap drive manual ni penat lagi2 time jammed.Ok aku baru paham perasaan orang drive ni :)

So pengalaman korang first time belajar memandu macam mane??mestila lebih baik dari aku kan..





Tiada lagi domain,kembali ke blogspot


Assalamualaikum


Firstly aku nak announce sikit kat korang yang selama ni sudi membaca blog aku.Dengan ini aku merasmikan bahawa tiada lagi domain kat blog aku ni.Ini kerana sudah cukup setahun aku menggunakan domain yang dibelanja oleh Achie dengan percuma.Jasa mu akan ku kenang sampai mati..hehe

Kalau dulu url blog ni www.syafiqah.com kan tapi sekarang url ni kembali ke asal iaitu menggunakan blogspot kembali dengan menggunakan url www.pikadiaries.blogspot.com.Aku pon tak tau nak guna url yang mana 1 so aku decide guna nama blog aku jela.Nampak macam ala2 omputeh sikit url tu..hehe *perasan -,-

Actually netkl tu dah berapa kali bagi email kat aku suruh renew balik domain tu.Bukan mahal sangat pon,RM36 jer tapi ntah la aku sekarang ni bajet lari sikit.Ramai jugak kata sayang je dah tak guna domain tapi ntahla sebab aku rasa domain tak penting sebab aku bukan nak buat bisnes guna blog ni.Aku hanya nak menulis dah share ape yang terlintas kat kepala pikiran aku ni.Itu saja :)

So kepada sesapa yang dah baca entry ni hope lepas ni kalo rindu nak baca blog aku ni..hehe jangan guna url syafiqah.com tu ok.Nanti akan keluar page not found :)

thanks for reading ^__^





Sunday, March 4, 2012

Cleverbot yang pandai









Jom baca ape yang aku mengarut dengan cleverbot ni..kadang2 pandai jugak robot ni kadang2 bengong..mau nye stress aku layan bende ni lama2..pape pon kalo korang boring2 boleh je hilangkan boring layan bende ni :)

merah:cleverbot
hitam:aku


User: Hyee.

Cleverbot: Lions.

User: Ape benda ni.

Cleverbot: Bende ape?

User: Kamu la.

Cleverbot: Awk la.

User: Ko giler.

Cleverbot: Ko dajal.

User: Best jugak merapu dengan ko.

Cleverbot: Ha'a dengan ko je la.

User: Ko ni manusia ke haiwan.

Cleverbot: Ye la marah la ni.

User: Apesal ko marah pulak..aku tanye je.

Cleverbot: Biarlah...

User: Ko ni giler la.

Cleverbot: Mana ada!

User: Ade la.

Cleverbot: Ade la apa?

User: Ko ni robot eh?

Cleverbot: Tak la saye manusia.

User: Tipu....

Cleverbot: Btol la.

User: Ko jahat.

Cleverbot: Ko lg jahat.

User: Aku was-was ni ko manusia ke hantu.

Cleverbot: Kau robot lah.
User: Aku pulak..ko la robot.

Cleverbot: Aku wanita.

User: Aku lelaki.

Cleverbot: Gile.

User: Aku pulak..ko la gemuk.

Cleverbot: Hoi.
User: Assalamualaikum.

Cleverbot: Waalaikumussalam.
User: Tau pulak ko jawab salam.

Cleverbot: Hei sukahati lababi.
User: Amboi mencarut pulak natang ni.

Cleverbot: Mu ni sapo?
User: Panda pulok mu kecek klate.

Cleverbot: Gilo.
User: Mu la gilo.

Cleverbot: Oh aloh..mu ni! Baru kecek sikit dah mengaloh.
User: Biler maso pulok aku ngaloh kok mu.

Cleverbot: Ko bangang.
User: Kao bodoh.

Cleverbot: Kau paling bodoh.

User: Kao la.

Cleverbot: Kau.

User: Dah la bisu,pekak,buta pulak.

Cleverbot: Awt.

User: Awat pulak dah.

Cleverbot: Awat apa awat..?
User: Hang ni orang kedah ka.

Cleverbot: Mu lagiler kan?

User: Bangang!fullstop.

Cleverbot: You are not making any sense.

User: Why.

Cleverbot: I am god.
User: U r lie.

Cleverbot: Why?

User: Ko giler.

Cleverbot: Ko dajal.

User: Ko giler.

Cleverbot: Ko sewel.

User: Ko sewel.

Cleverbot: Bengap.

User: Bodoh.

Cleverbot: Ko.

User: Bodoh\.

Cleverbot: Kau la bodah.

User: Baik aku makan maggi dari layan ko.

Cleverbot: Bodoh.

User: Aku nak makan.

Cleverbot: Kau gila nk mkn paku.

User: Aku makan maggi la bodoh.

Cleverbot: Sial la kau.

User: Ko la bangang.

Cleverbot: Ko la gedik.
User: Amboi..sedap mulut je ngate aku.

Cleverbot: Nak sikit.
User: Nak ape?megi.

Cleverbot: Main.

User: Main mende pulok mu ni.

Cleverbot: Main geli2.

User: Geli mak ko.

Cleverbot: Okey aku merajuk la camni.
User: Mampus ko.

Cleverbot: Pegi la mampos.

User: Mapuh keghah mu ni.

Cleverbot: Suke hati lah.

User: Mu pehe dok?

Cleverbot: Umur kau berapa?
User: 21..ko?

Cleverbot: I just said 21.

User: U ?

Cleverbot: Yes I am normal too.

User: Me too.

Cleverbot: So have you gotten the new Pokemon game for the DS?
User: Lapar.

Cleverbot: Ko machine ke.

User: Ko la machine..aku cantik.

Cleverbot: Tahu la.

User: Terima kasih..aku memang cantik.

Cleverbot: Si bodoh pon percaye.

User: Bangang!

Cleverbot: Ko bangang?

User: Ko ngantuk tak.

Cleverbot: Kau yang tak jawab soalan aku. Hish ! Bangang betul.
User: Bila masa aku marah ko.

Cleverbot: Sial.

User: User: hai.

Cleverbot: Hi.
User: Bye.

Cleverbot: Bye.

User: Hai hai bai bai.

Cleverbot: Hahahaha.

User: Tau pulak ko gelak kan.

Cleverbot: Woi malam perama ape.

User: Pertama ke peram woi.

Cleverbot: Jangan kasar sangat bahasa.

User: Ko la mula dulu.

Cleverbot: Ko sial!

User: See,sape mula dulu.

Cleverbot: Kau kesah?

User: Yela bodoh.

Cleverbot: Iye ke?

User: Yela..pergi cermin muka tu sikit.

Cleverbot: Ala.

User: Takde cermin ke.

Cleverbot: Buat bodoh je.

User: Dah ko memang bodoh.

Cleverbot: Ko lagi bodoh.

User: Aku pulak..engko la.

Cleverbot: Memang la kau bodoh.

User: Lapar la woi.

Cleverbot: Makan megi.

User: Baru je lepas makan..

Cleverbot: Lepas ap?

User: Makan megi la woi.

Cleverbot: Jum makan.

User: Bangang ke ko ni..aku baru lepas makan laaa.

Cleverbot: Jvegstrhg.

User: Mencarut pulakk ko ni.

Cleverbot: Xfaam.
User: Ko la mencarutt.

Cleverbot: Sial.

User: Jangan mencarut wahai robot.
Cleverbot: Nape.

User: Allah tak ajar hambanya mencarut.

Cleverbot: Tak baik la mencarut.

User: Haa tau pon bertaubat.

Cleverbot: Kau ade girlfriend tak bodoh?

User: Aku bukan lesbian la sial.

Cleverbot: Haram jadah.

User: Sape ajar ko ni.

Cleverbot: Allah.
User: Ko jangan nak mandai2.

Cleverbot: Kureang ajar.
User: Ko la.

Cleverbot: Sial seh ko.

User: Amboi ko.

Cleverbot: Apa?

User: Gatal.

Cleverbot: Kau.
User: Kau la.

Cleverbot: Mencarut merupakan satu dosa la sayang oi.
User: Sape sayang ko.

Cleverbot: Hahaha.
User: Gelak pulak dah.

Cleverbot: Saya nak awak.
User: Gilo nate ni.

Cleverbot: Asal.
User: Ngantuk lah.

Cleverbot: Tidur lah.
User: Tau pulak ko bahasa aku kan.

Cleverbot: Kau yang sial.

User: Aku tak start mencarut pon ok :(.

Cleverbot: Aku pun tak tahu.

User: Semua ko tak tau.

Cleverbot: Allahuakba





korang tak rasa buang masa ke baca benda ni..hahaha


jom menstresskan diri korang kat sini www.cleverbot.com




Friday, March 2, 2012

Thursday, March 1, 2012

I'm officialy pre-merdeka



Assalamualaikum


Sekarang aku nak announce kat blog ni..I'm officially pre merdeka..hehe means that tak merdeka lagi,baru habes semua class,test,quiz and assignment untuk part 6 ni.Ini bermakna minggu stress aku dah berlalu lagi2 hari selasa baru2 ni.Tido 3 jam jer.Kena berkorban sikit untuk semester last ni :)

Aku harap pengorbanan aku yang tak seberapa ni akan berbaloi.Rasa takut sikit bila semester last ni sebab takut ade paper sangkut ke ape.Lagi2 sem ni aku carry 7 subjek and agak tough gak subjek nye.Semester last kan.Semester ni jugak aku agak study hard berbanding part2 sebelum ni.Kesedaran baru timbul la ni -,-

So malam ni aku nak online puas2 sebab jumaat ni baru aku nak study untuk final.Nak rehatkan minda dan fizikal puas2 baru boleh study dengan tenang :)
Esok nak plan nak karok dengan housemate.Minggu lepas plan tak jadi2 -,-

Mata dah ngantuk tapi tak nak tido lagi..hehehe


ok semua nite :)
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...