Monday, August 1, 2011

Style tudung mengikut peredaran zaman



Assalamualaikum


Camner first day Ramadhan?Ade yang tak sahur tak??hehe..Okeyla tadi ade kakak sepejabat aku share something yang agak humor.So macam nak share ngan korang je kan..hehe
Dia dapat cerita ni dari email,ade orang send kat dia.Aku pon tak pernah lagi baca blog kak senduk ni.Entry ni dia yang buat.Memang lawak la..



 

orang semua cakap blog kak senduk ni asyik nak maki orang je...so sempena nak ramadhan ni akak nak cerita skit pasal tudung.

 

kita membesar dikelilingi oleh pelbagai jenis tudung...so ini adalah fesyen2 tudung yang akak pernah tengok sepanjang hidup akak...

 

 

cara pakai tudung ni mudah je...anak tudung..belasah je anak tudung apa...pin bawah dagu..kelepet tepi..amik cincin masuk ujung tudung tarik...siap..selalunya makcik2 banyak pakai style tudung ni....

 

tudung ni pulak mmg biase...makcik2 nak pi sebeleh umah ..kuar2 jalan2..tudung bawal katanya...ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap...pantas....



ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer...ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat...so makcik2...paling sesuai ketika hendak kepasar dan mengumpat dengan jiran sebelah...



ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar...kadang tu sampai tutup kening....ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya....ni yang menekankan penutupan aurat ni...


tudung mmg populer tahun 80an..tudung cikgu bedah katanya...ikat belakang...jalannnn...lalalala



bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya...ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap...wardina x muka akak?...


bila wardina punya tudung populer...ade lagi tudung baru..tudung binda katanya...nak jugakkk.... kannnn ala2 sebonjot kat tepi muka...chantek sangat aku....



then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah..ko sarung je..siap...mudah cepat....macam2 kaler ade...pelangi..tompok2..ko cakap je...(dah macam jep sepah dah akak)


di gabungkan pulak dengan tudung lain..nampak kelainnan katanya...variasi katanya...yer kerr...


ni tudung ala2 mak datin...bagi nampak rambut...ala2 kelas tanya..bagi nampak remos....jambul...ko mampu?


pernah nampak orang pakai tudung cam ni?...ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia...meniaga katanya ..panas...bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain...bagi jelas dengor...

 

so wardina dah ade tudung...binda dah ade...so akak nak jugak...akak namakan tudung senduk...


langkah 1: amik tudung bace cerah..cream..warna light2..pakai cam biase...tudung bawal lagi bagus...


 

langkah 2: ikat kebelakang ujung tudung tu..jerut leher hingga muka bertukar menjadi biru...

 

langkah 3: amik tudung lain corak2...bendera juga boleh yer...

 

langkah 4: amik tudung warna tadi...letakkan di bawah dagu....ala2 nak gantung diri gitew

 

langkah 5: ikat mati di atas kepala..pastikan ketat...pastikan nak bukak mulut pun susah yer....


 

langkah 6: ikat reben..pastikan kemas...


 

tadaaaaaa...siap.......chantek kan...

 

nak cantek lagi letak keronsang..penambang gaya...dah siap tudung senduk....gaya ni mmg sesuai di pakai ketika majlis berjumpe bakal mertua...melawat saudara di hospital tampoi...

 

kalau nak cantek lagi..gunakan anak tudung putih dan tudung puteh sebagai warna asas....untuk aksesori..amik sedikit kapas sumbatkan ke dalam dua belah lubang hidung...

 

gaya ini sesuai untuk menghadiri majlis tahlil arwah dan majlis pengebumian...

 

sekian terima kasih

 

selamat mencuba...

 

tudung2 berikut di sponcer oleh Cik Shaz..tudung2 berikut boleh didapati di dalam drama 12 episod bertajuk Siti Mariam di astro chanel 114 tv Al-Hijrah.



sumber http://meriahuoll.blogspot.com/











16 awesome comment's:

kira kekuri said...

haha memang sumpah lawak! terutama gambar yg last tuh..ahahha =D

Far8 budak baik said...

hahahahaha sumpah kelaka...
punye lah kreatif..mcm2 jenis tudung
dan time2 nk pakai..
pastu yg last..mmg
kene pakai lah jugak
hahahaha..adoyaii..

selamat berbuka nnti fika

Pi Kachuu Pika said...

nak berlakon jd mayat okay lah...lawak gile!!

Sunah Sakura said...

errkkkkk! dia memang makcik eh? maksud saya, dia bukan lelaki kan... errr

Penggelap Cahaya said...

aku syak beliau bercita-cita jadi pocong bila besar nanti.haha tak lawak kan.
p/s: terima kasih singgah blog aku yang boring tu dan menjadi a part of it.kalau minat benda yang boring singgah la lagi.oh btw bebel(komen) boleh tapi kena klik kat mana2 entri yang kau nak komen kat ruang archive tu.trima kasih,aku pun baru perasan benda ni.

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@kira kekuri

hehe tu la psl kn ;)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Far8 budak baik

kelakar kan..mmg gelak berguling ;)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Pi Kachuu Pika

haha jangan2

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Sunah Sakura

emm rasanya mcm lelaki kan..hehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Penggelap Cahaya

haha betul la tu kot ;)

Far8 budak baik said...

fika syg wehhh
mmg tak pandai update kh??
haha =p

D_08 said...

heheheh......jadile buat lupe awok tengah pose ni.......

Woofer Storm said...

giler kentang skil yang ada tu...nak try gak la....hahahaa

Anonymous said...

sumpah klakar gile k...bley bt idea masuk raje lawak..nk tryla nx yr..huhu..

Kim Hyun Arry said...

wakakakakkaa,,sumpah lucu giler,,pech perut aku nk tergelak,,part yg jerut leher smpai muka jd biru,then letak reben lh keronsag.hahahhaa..sumpah klakar..mcm yg ade kat hntu pocong tu..wakakakkaa,,klakar siot..huhu..

n@n@ said...

Huhu.. Sangat tak de keje.. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...