Saturday, June 16, 2012

Berbaloi ke ambil supplementary examination paper?


Assalamualaikum


Firstly thanks to all my readers yg sudi follow and tinggalkan comment kat blog ni.Nanti aku akan balas balik kunjungan korang tu yer.Insyallah

Anyway hari ni aku merupakan hari keluarnya result bagi student uitm diploma yang mengambil intersessi ataupun supp paper.Tahukah apa itu supp paper?Supp paper short form for Supplementary Examination iaitu dalam bahasa yang mudah dan nak bagi korang yang tak pernah tau pasal ni ialah paper untuk membantu student2 last year yang tersangkut tak lebih daripada 2 subjek.Lebih dari 2 subjek tak dibenarkan ambil supp paper ni.Time masuk uitm dulu pon aku tak pernah dengar pasal supp paper ni until part 6 ade senior bagitau pasal supp paper ni.Uitm memang nak tolong student kan.I Love UiTM <3

Selalunya supp paper ni sama dengan tarikh intersessi ataupun seminggu lepas keluar result.Ada baiknya jugak wujudnya supp paper ni sebab ada student yang repeat 1 paper then terpaksa nak extend sema-mata 1 subjek.Sangat lah tak berbaloi!So supp paper ni bukan confirm kita akan lulus semua tau!Kita tak payah pegi class macam biasa untuk supp paper ni,hanya datang jawab exam je.Pandai-pandai la korang study sendiri.Macam aku aritu menyesal pergi jual buku tax kat junior tengok2 repeat subjek tu,last2 pegi pinjam buku kat member yang lepas..haha

Soalan dia pulak senang sikit berbanding paper yang kita jawab dulu.Tapi kadang2 senang sangat pon tak boleh jawab.Seriously ini berdasarkan pengalaman aku sendiri =,=
Nanti bila result dah keluar ia akan tampal balik result yg fail tu.Kira yg fail tu dah tak wujud buat selama-lamanya..haha

Sekian saje kot pengenalan tentang supp paper..hihi..tak tau la kalau kat ipta lain ade ke tak.Oleh kerana tiba-tiba sakit gigi menyerang aku dah tak boleh nak menaip.Selamat malam :)


p/s: arghh sakit gigi!!!!!!








86 awesome comment's:

Anonymous said...

salam..

sy dyna. sy sedang belajar d uitm jugak skrg. nk tanye... utk supplementary exam nie nk kena bayar berape ekkk??? lagi satu sy nk tanye awak degree or diploma?


sy menghadapi masalah memandangkan sy ada t'sangkut dua paper :(

nuraqilah azizi said...

sy nak tanya kalau yg kita repeat tu paper part 5, kita boleh ambk supp tak ?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

first of all sorry for the late feedback :(

supp paper RM100 per paper..
time amek supp paper ni diploma..now dah degree :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@nuraqilah azizi

tak kisah la tu paper part berapa asalkan status awak ialah student last semester :)

Minato said...

pika izit? hx for the info. :) bru check result. sangkut plak eh! -_-'

Minato said...

*thx

Anonymous said...

salam. tumpang tanya. betul ke kalau amek supp exam ni result dia maksimum dapat c?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Minato

you're the most welcome :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

selalunye la..tapi kalau kita buat yg terbaik dapat jugak tinggi

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

selalunye la..tapi kalau kita buat yg terbaik dapat jugak tinggi

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

selalunye la..tapi kalau kita buat yg terbaik dapat jugak tinggi

Anonymous said...

Salam, saya nak tanya. kalau saya ada repeat 3 paper, iaitu 2 subjek biasa and lagi satu subjek core. boleh tak saya ambil supp paper for these 2 subjek biasa? tq..

Ika said...

salam saya nak tanya, memang semua subjek untuk semua course yg dah last semester tu boleh buat subpaper ke?

dan masa awak nak buat subpaper ni, advisor awak yg call awak atau awak usaha register sendiri semua?

tq :)

Anonymous said...

salam.. :) tumpang tanya bleh? saya Eiya :) saya sekarang sem 4, bleh ke nak amik supp paper tuk paper yang sangkut waktu sem 3???

Anonymous said...

salam.. saya Eiya nak tanya, kalo sangkut paper waktu sem 4, then now sem 5.. bleh amik supp tak?

Anonymous said...

assalamualaikum akak...sy nk tya mcm mna nk bayar dy...n jdual dy mcm mna nk tahu??

Anonymous said...

assalamualaikum...sy nk tya mcm mna nk buat bayaran dgn jadual dy mcm mna kita nk tahu yer

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

sorry for the late feedback

supp paper memang kena max 2 subjek je..kalau 3 kena extend :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Ika

sorry for the late feedback

supp paper untuk student sem last yg sangkut paper max 2 paper..

semua kena usaha sendiri :) kena alert dekat student portal

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

sorry for the late feedback

sorry eiya tak boleh..kalau awk sem last baru boleh amek..kalau sem 3 repeat boleh carry paper tu time sem 4 kan

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

sorry for the late feedback..

bayar sama macam bayar yuran..gune atm je..

timetable can check kat student portal..or call terus uitm

Yati Sajat said...

Salam..result sub paper ada yg pna dpt lgi tinggi dri gred c ke?klu tampal result cgpa dia kira mcm biase ke? Mohon pncerahan..tq

Anonymous said...

Salam nk tye la bila kte akan taw kte ade fail subjek ea?sblm atau slps result keluar?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Yati Sajat

ade je yang pernah dapat..depend lecturer yg tanda kertas kite jugak kot..hehe

yup nanti dy calculate balik final cgpa

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

lepas keluar result..

Putry Shikin said...

assalamualaikum. nak tanya, supplementary exam ambik kat tempat yg kita study kann? nak bayaq kat atm bayaq mcm mana ehh? hukhuk

ayuepunye said...

nak tanya , kalau kita failed jugak sub exam ni kena extend tak ? i failed one subject je result baru ni , da la tak pernah failed , taktaw mcm mana bole kantoi last sem ni , please reply :( thankyou

Anonymous said...

Bole tahu mcm mana nk bayar dan ambil di mana paper nii

budak baek said...

hai, sy bakal masuk sem 3 dan sem lepas sy fail satu subjek penting (EE121). Disbbkan sy fail subjek tuh, sy tak dpt ambik 2 subjek yg sepatutnya cover masa sem 3. Agaknya, perlu tak saya extend sem utk cover balik??

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Putry Shikin

tak kisah pon nak ambil kat mana asalkan ade subjek yang kita nak ambil tu..

lepas kita register baru akan ade kat dlm akaun bank islam kita mcm bayar yuran uitm

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@ayuepunye

yup,my experienced ade member yg kena repeat jugak walaupun ambil supp paper ni

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@budak baek

selagi tak habis sem lagi try habiskan subjek yg ade,insyallah boleh grade on time but sakit sikit la hujung2 sem sebab kena ambil subjek banyak dari yg lain sbb nak cover yg repeat tu..good luck :)

Anonymous said...

salam nak tanya. kalau saya skang baru nak masuk part 5 boleh ke amik supp paper ni?
or kena tunggu lepas habis part 6 baru boleh amik supp paper?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

wslm,kena tunggu last sem dulu baru boleh ambil

Anonymous said...

Hai. Blh tlg jelaskan tak dgn lebeh detail cara dftar utk supp paper ni ? And cara bayaran camne ek? Gune atm je or mesti bayar dekat kaunter jugak ? Ty. Harap saudari reply scpat mungkin.

Anonymous said...

salam nak tanya , sekarang ni 12/11 baru je result dip keluar , and saya last semester , ada sangkut 1 subjek so nak proses tunggu supp paper tu berapa lama ya ? dan lepas tu dapat ke nak apply deg untuk bulan mac tahun depan nanti ye ?

Anonymous said...

Agk2 rmai x yg lulus lpas amek sub paper tu ? Ke lecturer still kejam? Result sub paper slalu kuar bpe lme lpas amek exam ?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

tak silap sy kalau nak daftar kena bukak student portal bahagian e-hep..tunggu uitm bukak dulu utk registeration supp paper..lepas reg automatik bill masuk akaun..bayar kt kaunter pon boleh

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

wslm,proses dy lebih kurang dlm sebulan jugak kot..lepas dy bukak registration utk supp paper,terus daftar then tunggu waktu exam dy..

dapat je asalkan supp paper lulus :)

good luck!

♥NuR SyAFiQah♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥NuR SyAFiQah♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥NuR SyAFiQah♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

ramai je yang lulus but ade jugak yg tak lulus..yg penting kena study jugak la before exam tu..

result selalunye dalam sebulan 2 jugaklah,x sure lak sy :)

Anonymous said...

Klau kita buat pmbayaran melalui atm machine nak letak no acc ape yea???

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

tak sure lak..kalau direct atm akan ade bill tu kat yuran IPT tak silap..kalau guna cdm xsure

Atie Fauzi said...

Tumpang tnya, supp exam ni buat kt uitm shah alam ke? Which means uitm induk. Lg 1, cmna nk tau tarikh supp exam utk paper kita tu?

Anonymous said...

supplementary exam ni selalu buat kt uitm shah alam kn? lg 1, cmna nk tau tarikh supp paper kita tu?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Atie Fauzi

tak semestinye,ikut subjek tu available kt mana..dulu sy study kat uitm dungun amik supp paper kat situ jugak

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

yg dulu ade je amik kat cawangan..tak sure pulak sekarang..tapi kita boleh pilih nak buat kat mana ikut subjek tu available ke tak..
tarikh tu akan letak kt student portal belah examination --> supp paper

Anonymous said...

Salaam... saya syaz.. saya nak masuk sem 2 dec ni.. last sem saya fail pre cal. means nanti sem 2 saya boleh ambik cal 1 (and repear pre cal) or kena lulus pre cal dulu baru ambik cal 1 masa part 3? mohon pencerahan.. thank you

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

wslm..selalunye subjek yg pre requisite memang kena amik yg cal 1 dulu..kena tengok balik coursework awak..

Anonymous said...

Salam. Kalu fail sub paper boleh ambik balik tak sup paper ni atau kena extend?
Mohon pencerahan. Tq

Anonymous said...

salam syafiqah.. betul ke sy dengar, ade org ckp, supp paper ni mmg akan dapat C je, walaupun kite buat yang terbaik.

diya nadya said...

salam..nk tnya..exam utk supp paper mmg awal2 sem eh?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

kalau fail kena extend

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

major yg amik semua dapat C,tapi lecturer sy kata boleh je dapat paling kurang B..tu sy xpasti

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@diya nadya

before masuk sem..selalunye time seminggu lepas dapat result exam..tp yg latest sy xsure

Anonymous said...

maaf nak tanya lah.. jika gagal satu subjek.. bokeh ambil supp papar x? coz ni dah sem 7.. hari tu ikot kolas lepas tu gagal lagi.. but now sy dah keje. agak nya boleh x ambil sup paper coz kerja sy now x izinkan hafir ke kelas.. jika saya nak sambung sem 8? mintak pendapat sis

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous


sorry for the late reply..
maksudnye dah dua kali ambil subjek yg same tp still xlepas kan? boleh selagi awk still student..

ady cool said...

Bro kalau sem7 boleh amik sup paper. Aku sangkut 1

ady cool said...

Bro assamualaikum, aku ni sem7 nak amik supp paper boleh ke.1 paper sangkut

Anonymous said...

Nak tnya, supp paper ni amk dekat uitm tmpat kita belajar atau kampus uitm terdekat?

Aida said...

salam sis saya nak tanya macam mana nak register Supplementary Examination??? apa laman web nya ya sis....hope sis dapat membantu..
thanks..wasalam..

Aida said...

salam sis nak tanya macam mana nak register Supplementary Examination???

Aida said...

salam sis saya saya nak tanya macam mana nak register Supplementary Examination???

Anonymous said...

@♥NuR SyAFiQah♥ Nak tanya..selalunye dye akan umum kat student portal bahagian announcement kew??

aiman rasid said...

Assalam akak, tumpang tanya.... Kalau course saya sem 6 ad latihan industri.... Klau saya nk amek supp paper ni kene amek sblom pergi LI or lepas LI?? Ke xboleh amek lgsg.... Lpstu nk tnye sapa psal supp paper ni?? Tq...

Anonymous said...

Salam saya nak tanya.

Saya skrg nak masuk sem akhir sem 5. And saya ada sangkut satu paper part 4. Boleh ke hold dulu paper part 4 tu and ambil paper tu as supp paper bila dh habis sem 5?

Terima kasih :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

Supp paper boleh ambil kalau korang semester last and subjek yang sangkut kurang drpd 2 subjek..kalau nak lebih detail boleh contact direct ke uitm :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@ady cool

Wslm..bro

boleh..sangat digalakkan

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

boleh je nak ambil kampus yg terdekat,tp ikut availability campus tu ade buat ke tak

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Aida

wslm,

sorry sy lupe secara detail laman web die,tapi kat student portal akan ade letak timetable untuk supp paper, nak detail kena call HEA uitm

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

yup..sometimes die announce kat situ..so kita mmg kena alert

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@aiman rasid

wslm,

sebelum amik LI dik..nak lagi detail call pihak HEA uitm

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous


wslm,

boleh je..asalkan paper yg sangkut tu xlebih dr 2 subjek

Anna Liana said...

assalamualaikumand hi. hi baru je amek supp paper last week. berapa lama eh nk tgu result kluar?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anna Liana

wslm..

dalam 2 minggu rasenye lepas masuk degree..

Unknown said...

Assalamualaikum, nk tye supp paper bile yer bese dye bukak pendaftaran yer?

Anonymous said...

Salam dik, paper ape yang kena repeat bayar sampai rm700? Masuk akal tak? Ke akak kena game dengan orang?

Anonymous said...

Assalamualaikum...
Saya nak tanya. Saya pelajar part 4. Just in case tiba2 saya fail satu paper then kena repeat. (Result tak keluar lagi lah.) Boleh tak saya ambil paper supplement. Saya baru part 4. Tp untuk kursus saya, saya dah dikira pelajar last sem. Sbb sem 5 dan 6 kitorang kena praktikal. Boleh tak saya ambil paper tu?
Lecturer saya ckp depend dgn pihak uitm jg.

Anonymous said...

salam.. saya nak tanya amik supp exam ni bole ke kite nak sambung degree on time?? ke kena apply rayuan punya??

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

wslm,yg tu sy xsure kak..under uitm jugak ke?

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

rasanya boleh..kena call pihak HEA untuk tahu lebih lanjut ;)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Anonymous

wslm..boleh je
macam saya apply degree on time jugak..and result dapat nak dekat2 start degree

Lala said...

Salam nk Tanya berapa lama kena tunggu result supp paper ni?

Anonymous said...

Kalau mohon penerapan dan saya ambil sup paper. Ada peluang tak saya nak dapat penerapan ke degree tu ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...