Sunday, February 13, 2011

Aku tak sambut Valentine..korang sambut??


Assalamualaikum..


Esok Valentine?Aku baru perasan..hihi..betapa kuno nye aku -,-
Aku ingat maulidurasul je..hehe


Macam biasa korang pon tau valentine day tu disambut sempena ape kan.Tak tau??Ish3 lagi kuno dari aku ni..hehe.Sekadar info untuk korang walopon ramai yang dah tau tapi nak tulis gok.


Siapakah dia St Valentine dan mengapakah beliau dikaitkan dengan perayaan Hari Kekasih diseluruh dunia?
Ada pelbagai versi asal usul Hari kekasih ni.Pihak gereja Katholik mengenal pasti sekurang-kurangnya 3 paderi bernama Valentine yg dikaitkan ngan mitos ni.Ketiga-tiga paderi ni menerima pengakhiran hidup yg sama iaitu mati dibunuh.
Versi pertama menceritakan mengenai St Valentine yg dikatakan sebagai seorang paderi yg berkhidmat dengan kerajaan Rom pada kurun ke 3 masihi.Maharaja Claudius III mengeluarkan arahan melarang pemuda berkahwin dengan alasan pemuda bujang dapat memberi komitmen,taat setia dan khidmat yg lebih baik sebagai tentera Rom.St Valentine menganggap arahan maharaja tak adil so secara rahsia mengahwinkan pasangan muda mudi yg bercinta.Apabila kegiatan paderi ni terbongkar maharaja memerintahkan beliau dihukum bunuh.
Versi kedua pula menyebut bahawa St Valentine dibunuh atas cuba membebaskan tahanan beragama kristian daripada kekejaman dan keganasan penjara kerajaan Rom.Time kat penjara dia berkawan baik dengan seorang gadis anak kepada pegawai penjara itu.Sebelum dibunuh,St Valentine menulis surat kepada kekasihnya itu dan menandatanganinya dengan ungkapan
From Your Valentine

Mengapakah 14 februari dipilih sebagai merayakan perayaan ini?
Tanggal 14 Februari 269 M merupakan tarikh St Valentine dihukum mati.Lalu untuk mengingati dan menghormati dirinya yg dianggap wira cinta tokoh yg dikaitkan dengan sifat kasih sayang serta sanggup berkorban demi persahabatan,Pope Gelasius mengisytiharkan 14 feb sebagai St Valentine Day.Sejarah ni dah lama berlalu walaupun masih terus diselubungi misteri.


Namun yang pasti sambutan ni berkait rapat dengan tradisi penganut agama kristian dan kepercayaan masyarakat Rom kuno.Sambutan ni takde kena mengena langsung dengan adat resam dan budaya kita jauh sekali bersumber daripada ajaran islam yg suci.Malangnya orang islam pada hari ni terutama remaja hatta pasangan suami isteri begitu ghairah dan tanpa usul periksa membudayakan sambutan ni dalam kehidupan harian.Keseronokan ini disemarakkan lagi oleh pelbagai pihak yg mengambil kesempatan meraih keuntungan.


So lepas baca artikel ni rasa macam nak celebrate ke taknak?Kalo taknak tahniah!! Aku pon tak penah celebrate bende ni :)


So tepuk dada tanya iman :)



psstt : artikel ni ditaip balik oleh aku dari pamplet budak sekolah bagi kat aku time balik dri pasar malam..hehe











10 awesome comment's:

y-A-n-A said...

yana tak sambut hari kekasih ni lah.. :))

Ayin J. said...

bgus post ni.
watpa la mau smbut2 valentine tu..org kafir bangga bila muslim sambut..

Ayin J. said...

betul tu.watpa nak sambg benda ni.org kafir bgga tau bila kita sbuk nak smbut sama...

Woofer Storm said...

slm..smbong bongkak pika skg ni ngan sy skg ea??ermmm

bguslah tak smbut Vd,jum smbut Maulidur rsul..jom3

cik akira rahman said...

kte pon xsmbut!HAHAHA.. nice blog roommate!

Woofer Storm said...

slm maulidur rasul dear..

sombong ea skg ni,takpe la..pasni nak duk diam je la..
sdih tau dia buat mcm ni,,,ngeeeeee

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@y-A-n-A

good girl..hehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Ayin J.

tu la pasal :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Woofer Storm

ish3..mana ade sy sombong :(

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@cik akira rahman

good girl jugak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...