Wednesday, December 29, 2010

Pengalaman first time beli ikan

Assalamualaikum

Selamat malam semua :) Macam biase budak insomnia cam aku ni memang tak reti nak tido waktu2 gini..hehe

Tadi aku mak aku pesan before pegi umah nenek aku singgah dulu pasar beli ikan ngan sayur.Aku pegi umah nenek aku sebab naak tolong kemas rumah ape yg patot sebab nak kenduri sabtu ni.Awalkan kemas..nenek aku la yg suruh kemas awal2..hehe

Takpela aku pegi ngan adik aku yg afiq tu.Kitorang singgah la 1 kedai ni dekat2 ngan kolej unikop.Aku suruh adik aku pegi beli ikan tapi die taknak.Aisehh aku gak yg kene beli.Tau tak aku tak pandai beli ikan doll..huhu..Time tu ade sorang makcik ni beli ikan gak.Mule2 ingat nak tanya die camne nak beli ikan ni tapi aku batalkan niat tu sebab malu..haha..
Berape kali da aku pusing ikan tu kononnye nak pilih ikan la tu sedangkan dok cari idea camne nak beli ikan ni..huhu..Mak aku suruh beli sekilo ikan kembung sekilo ikan sardin tapi aku tengok kat label tu 9.50 for kembung 7.9 for sardin.Aku agak yg ni kot harga ikan ni sekilo -,-

Takpela pastu aku paksa gak adik aku panggil mamat yg kerja kat situ.Mule2 die wat donno je ngan aku.Huh pekak ke ape mamat ni,sembelih kang ngan parang yg die pegang tu baru tau..hehe..Aku mintak die nak ikan kembung sekilo.Die datang bawak plastik.Aku pon pilih la ikan yg aku nampak macam segar(mak aku kata kalo mata ikan merah xsegar..) Oleh kerana tak nak mengotorkan tangan so aku just tunjuk2 je macam kuih tunjuk lak kan..hihi
Aku letak ikan,sayur n tempe kat tempat nak bayar tu,mak cik kaunter tu tanya dah habes ke beli ni?Aku teragak2 sebab sardin tak beli lagi,nak beli takut duit tak cukup.Sudah..memang malu disitu..huhu
Last2 aku suruh jela die kire n rupe2nye ade baki 7 ringgit something.So bolehla aku beli sardin pulak.Cukup2 je mak aku kasi duit tu..hehe

Okey tu memang first time aku beli ikan sendiri kat kedai or pasar.Aku cerita kat mak aku pasal ni,mak aku siap perli aku lagi tu ' Tu la tak pernah beli ikan lagi,kalo mak mentua suruh beli habisla ko'..hehe lepas ni aku dah terer beli ikan laaa..*bangga sikit*

psstt camner pengalaman korang biler first time beli ikan kat kedai??hehe -_-







10 awesome comment's:

dak DEBAB said...

wahahahah... hm.. menarik je kan pengalaman tu kan.. saya tak pernah beli ikan sendiri.. biasanya.. men tunjuk2 nak ikan pe.. takpon tnye.. " mak ni ikan pe?" hehhe...

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@dak DEBAB

hehe..try beli ikan skali..hehe

aisya sakaria said...

belom pernah lagi kena suruh beli ikan. tapi pernah mak suh cari sayur. tercangak2 tanya pakcik pasar tu sayur apa ni sayur apa tu. haha kelakar. :)

rossoneri said...

selagi ada label kat ikan tuh selagi tu xada masalah, hahaha kalau xada,mmg selamba je lah 'bang, ikan kembung yang mana satu'...hahahah..gi supermarket nak beli sayur,label bahasa inggeris hahahaha..oh ayat 'kalau mak mertua suruh ni blalbalbla' mmg kebiasaan...

Woofer Storm said...

frst time??hihihi mentua msti suka ni kan??heheee

PeNgEmiS dUniA said...

haha . xpe2 berlatih2

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@aisya sakaria

haha..nasib syur dy dah siap2 ikat..just amek je..hehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@rossoneri

kalo kt supermarket slalunye mmg ade label ikan jenis ape..so xde la problem sgt..hehe

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@Woofer Storm

haha..mak mentua mstila suke kalo dah tw beli ikan :)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

@PeNgEmiS dUniA

hehe..betul3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...