Saturday, January 12, 2013

Self-Esteem bukan Setem Diri ok!


Assalamualaikum


Selamat malam semua.Ada yang tak tidur lagi ke?Kalau tak boleh tidur jom baca entry aku yang kononnya datang dari ilham time cuci muka kat toilet tadi.Tengah-tengah dok belek muka sambil cuci ngan sabun taharah tetiba ada idea nak ditulis dalam blog untuk hari ni.Padahal baru bangun tidur tadi.Apa pon tak boleh -,-

Self-esteem.Pernah dengar kan ayat tu?Self esteem ni lebih kurang macam maksud dia kepercayaan yang kita mesti boleh dalam diri kita la.Eh ye ke dok ni..keke main hentam kromo je kan.Kalau salah tolong ajarkan ;)

Entry ni bukan aku nak bagi ceramah motivasi ke apa memalam buta ni kan tapi saje nak share tentang pengalaman aku pasal self esteem ni memandangkan suatu ketika dahulu aku merupakan seorang budak hingusan yang amat pemalu.Sila percaya okay.Ini FAKTA.Mungkin siapa yang kenal aku since tadika lagi mungkin tau perangai hingusan aku dulu.Tapi itu dulu,tiada dah budak hingusan dalam diri aku.Cewahh macam sailormoon transform nak lawan orang kan -,-


Aku sure punya ramai je yang before ni malu-malu kucing or malu tak bertempat sebab kekurangan self esteem ni.Yess aku pon begitu jua.Sob3 ;( Haa ni nak cik kiah nak ceghita ni.Nak dengar meh sini.
Since aku tadika aku seorang budak yg pemalu.Mak aku yg story.Aku tak ingat aih zaman tadika dulu.Sampai orang datang approach aku(biasela aku comel dulu..keke) confirm aku akan masuk bawah tudung mak aku.Paling kurang pon akan main sembunyi2 dengan apa jenis yang boleh dibuat sembunyi.Yang paling tak boleh tahannya time kecik dulu sampai la aku tingkatan aku ade fobia seorang pakcik ni iaitu kawan ayah aku sendiri.Alkisahnya dari kecik lagi dia suka tegur2 aku.Main cak2.Pantang jumpa aku mesti panggil2.Kesannya aku memang fobia tak boleh jumpa dia or dengar suara dia langsung.Ade jugak orang perangai gini kan.Tapi tu DULU.Sekarang ni kalau orang dok panggil2 aku tanpa berfikir terus berlari-lari itik ke arah si pemanggil itu.Erk teghuk benor bunyiknye.

Okey tu baru mukaddimah.Sila ikhlaskan hati baca sampai habes ok.(berharap) Ok back to story,perangai kemaluan tak bertempat ni still tak blah dari hidup aku sampai la aku ditawarkan program diploma lepas SPM iaitu di Uitm Dungun.Ingat lagi time minggu MMS.Bila first time intro kan pasal diri masing-masing,nampak je cool kan padahal hati dup dap macam lava nak meletup dowh.Since hari itu juga aku mula menanam sifat berani dalam diri.Buang perangai malu tak bertempat tu.Ingat lagi time sekolah menengah dulu sampaikan nak beli air pon malu sebab orang laki ramai.Last2 kering la tekak tu minum air paip je(ok ni hiperbola).

So normal kan dah masuk dunia diploma ni banyak presentation.Kalau sekolah dulu ade jugak present tapi tak banyak and kalau present dulu aku memang pandang lantai yang tak pernah dimop tu la kan -,-
Dengan present bagai ni jugak la yang membantu aku dari segi self esteem aku.Lagi-lagi yg kena present dalam english tu kan.Memang lintang pukang la grammar.Ingat lagi time part 3 kena buat lakonan but bila dok depan nak berlakon tu time tu la script dalam otak hilang tang mana ntah.Memang buat ayat sendiri yang tak berupa ayat la.Dok ade la la kat belakang tu.Tapi tu la tu,pengalaman memang susah nak dapat tepi2 jalan ni kan.Aku bangga jadi student Uitm yang banyak melatih aku jadi seorang yang berani bercakap didepan.First experience aku duduk dpan orang ramai ialah time present ape ntah time part 1dulu.Walaupun tak cakap apa2 just tunjuk muka kat depan still rasa nervous tu ada :)


Although ade jugak la rasa gementar everytime nak present tu tapi still boleh dikawal.Bak kata Beto dalam cerita Aku Dia dan Tong Sampah.Siapa yang tak tengok cerita ni sila tengok ok.Jalan cerita yang menarik tertarik ko memang debomb la.Lately amat suka lakonan Beto sebab nampak macam natural and ayat dia pergh sempoi abaq ang.Tapi sayangnye dia laki orang =,= Okey tutup cerita pasal Beto.Eh macam panjang sangat je entry ni,Ade lagi ke orang yg still baca sampai sini??Kalau ade tahniah kerana korang memang HEBAT!

Sekarang alhamdulillah perasaan malu tak bertempat tu beransur-ansur pergi dari hidup aku.Kadang2 ade je terlintas rasa malu nak beli makanan sebab abang hensem yg jual.Tapi bila pikir2 balik abang tu ade kisah ke kat aku yang takde langsung muka macam emma maembong ke.So terus tanpa rasa apa2 beli and kesannya aku kenyang.Yeay itu yg penting.Aku ada sorang kawan yang pemalu dia tahap 100% la sampaikan nak order padahal duduk depan owner kedai ni je ha tapi malu nak cakap.Dia pandang owner tu,owner tu pandang dia.Last2 aku la dok cakap kan.Aiseh ade emas ke dalam mulut tu..keke

Lagi-lagi masuk degree ni aku semakin yakin dengan diri aku yang kalau malu tak bertempat susah hidup.Contoh paling senang la kan,aku balik rumah sendiri la dengan bas rapid and tukar tren kt kl sentral.Time awal2 dulu memang tak reti sangat naik bas rapid ni.Tapi aku rajinkan mulut tanya kat orang.Biarla orang nak kata kita potpet ke apa tapi sekurang-kurangnya kita tak sesat jalan.Bak kata pepatah "malu bertanya sesat jalan" Tapi tu la dalam class still tak boleh buang perasaan malu nak tanya lecturer benda apa yg tak paham sebab memang tak paham langsung..keke.Bila madam tanya ade soalan tak  laju je cakap takde padahal tak sabar nak keluar awal =,=

Okey last but not least kepada sesapa yang masih ade perasaan kekurangan self esteem ni mari la kita beramai-ramai berubah demi kebahagiaan sejagat.Ayat tak boleh blah -,-
Kadang-kadang kita je berfikirang terlalu negative.Kalau aku buat ni mesti orang tu cakap gini begitula sebaliknya.Abaikan apa orang cakap and let's be a real you.Jadi diri sendiri.Tapi jangan la sampai over confident sangat kan.Menyampah pulak tengok nanti.Tak pasal2 ade musuh dalam selimut nanti,keke


ok..gadis konfident bersama kotex!!


p/s: malu tu wajib ade dalam semua orang perempuan tapi janganla sampai malu tak bertempat ok :) smile always!!

kami konfiden dengan diri kami..anda??

12/1/13
4:35 a.m


3 awesome comment's:

Sunah Sakura said...

self esteem masa interview keje, tu yang amat saya perlukan sekarang ni..huhuhuhu

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://wisataoutboundmalang.com/

http://www.nolimitadventure.com/

CTK said...

ida kena masuk degree dlu kot bru self esteem tu meningkat...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...