Saturday, May 7, 2011

Haram sambut Mother's Day??



Assalamualaikum


Esok mesti ramai yang dah plan nak celebrate Mother's Day bersama ibu yang tercinta kan termasuklah aku sekali..hehe..Semalam aku ade terbaca 1 artikel dari facebook tentang hari ibu ni.Agak memeranjatkan sebab selama ni aku memang tak pernah dengar pasal artikel ni.So tak salah kan nak share benda baik ngan korang.Ce bace..ce bace.. ;)

Mari kita singkap makna sebenar Hari Ibu / Mother’s Day menurut Wikipedia : “One school of thought claims this day emerged from a custom of mother worship in ancient Greece, which kept a festival to Cybele, a great mother of Greek gods. This festival was held around the Vernal Equinox around Asia Minor and eventually in Rome itself from the Ides of March (15 March) to 18 March. The ancient Romans also had another holiday, Matronalia, that was dedicated to Juno, though mothers were usually given gifts on this day. In some countries Mother’s Day began not as a celebration for individual mothers but rather for christians.”
Maksudnya di sini ialah bahawa hari ibu juga merupakan salah satu di antara perayaan yang disambut oleh orang kafir iaitu masyarakat yang beragama kristian. Greek kuno memanggilnya sebagai hari cybele iaitu ibu kepada dewa-dewa mereka. Dan Roman kuno pula meraikan hari matronalia sebagai tanda memperingati dewa juno iaitu mak kepada juventas, vulcan dan mars.
Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda : “Sesiapa sahaja yang menyerupai sesuatu kaum itu , maka dia itu termasuk di dalam golongan mereka”
[Hadits Sahih - diriwayatkan oleh Imam Abu Daud R.H dalam sunannya, Imam Ahmad Bin Hanbal di dalam musnadnya Dan Imam as-Suyuti di dalam al-Jamie’ as-Shaghir, disahihkan oleh Al-Albani] wallahualam
Di dalam Islam, kita dituntut untuk menghormati ibu bapa kita setiap masa dan ketika. Bukannya hanya terhad kepada hari-hari tertentu sahaja seperti pada hari ibu atau hari bapa.

P/S Dalam pada masyarakat ghairah menyambut Hari Ibu @ Bapa..berapa kali dalam seumur hidup kita menyatakan cinta,sayang,maaf,terima kasih kepada ibu bapa kita?fikir2kan lah.













4 awesome comment's:

miss atie said...

yuhuuu .
:D
wah , bru thu bnd tu haram . ape pun . aslkan niat kita tu penting kann .
:D

a n a s t a s y e a said...

Niat tu penting. Kalau salah .. semuanya salah. Macam kes tarian poco poco .. kalau niat hanya untuk kesihatan. Tak apa. tapi kalau niat benda lain. Haahh .. fikir sendiri la :D

anastasyea's latest post .. Kenapa disebalik kanta coklat ?

najihah sahami said...

owh..yeke???thanx 4 the info.

tp paper pun bergntung ats niat kan?huhu..

kira kekuri said...

apa-apa pun,hari- hari hari ibu ~^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...